Vrijheidsvuur
Het Vrijheidsvuur wordt om middernacht ontstoken vlak bij het historische hotel “De Wereld”. Het symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de verkregen vrijheid op 5 mei.
Het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen is ieder jaar weer een indrukwekkende gebeurtenis en staat symbool voor nationale eenheid.
De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de start plaatsvindt in Wageningen, Stad der Bevrijding. Wanneer alle loopgroepen het Vrijheidsvuur hebben ontvangen, verspreidt het zich als een ‘lopend vuurtje’ door heel Nederland. 

Loopgroep Beekbergen
De lopers uit Beekbergen, waaronder een aantal heel jeugdige deelnemers, vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn en lopen in 2020 voor de 47e keer mee. Zo geven sporters uit Beekbergen uitdrukking aan de betekenis van het Vrijheidsvuur en daarmee aan het belang om in een rechtvaardige wereld in vrede en vrijheid te kunnen leven.
Zij worden na aankomst bij hotel “De Smittenberg” aan de Arnhemseweg door schoolkinderen, de “City of Apeldoorn Pipes and Drums” en historische legervoertuigen begeleid naar het oorlogsmonument 1940-1945 in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg.

Ceremonie
Na aankomst bij het monument volgt een korte plechtigheid waarna het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Aansluitend draagt een van de schoolkinderen een vrijheidsgedicht voor en spreekt (loco)-burgemeester van de Gemeente Apeldoorn. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door de “48th Highlanders Pipes and Drums”.

Bevrijdingsconcert en Bevrijdingsfestival
’s Middags brengt harmonieorkest Prinses Juliana Beekbergen onder leiding van dirigent Marten van der Wal een Vrijheidsconcert in het Teixeira de Mattospark met een gastoptreden van de Meisjes met de Wijsjes.
Daarna verspreid in het dorp Kids podium, Koren podium, Local Vocal talent podium.
’s Avonds de Grote Finale van het Bevrijdingsfestival in het Teixeira de Mattospark.

Iedereen is van harte welkom bij alle programma onderdelen!!

Programma 5 mei 2020

11.20 uur: Aankomst lopers met het Bevrijdingsvuur bij hotel De Smittenberg;
11.30 uur: Vertrek lopers naar het monument in het Teixeira de Mattospark;
12.00 uur: Ontsteken van het bevrijdingsvuur en plechtigheid bij het monument;
15.30 uur: Bevrijdingsconcert in het Teixeira de Mattospark
Vanaf 12.00 uur:
Uitzending Radio Oranje in het Liberty Camp
Beekbergens Toneel in het Liberty Camp
Vanaf 13.00 uur:
Apeldoorns Vertelgenootschap in het Liberty Camp
Bevrijdingsfestival met meerdere podia
Grote Finale van het Bevrijdingsfestival in de Dorpstraat