De Woeste Hoeve – 8 maart 1945

117 GEVANGENEN GEEXECUTEERD, DE WOESTE HOEVE

De Apeldoornse ondergrondse heeft op 6 maart 1945 een tip gekregen over een vleestransport. Vanwege de voedselschaarste voor onderduikers en evacuees zou dat vlees goed van pas komen, maar om het te kunnen vervoeren hebben ze een vrachtwagen nodig. Ze besluiten er een te kapen. Over de Arnhemseweg rijden veel vrachtwagens. Het verlaten gebied bij de Woeste Hoeve leek een geschikte plaats om er een te overvallen.

Toen de groep een zware auto hoorde naderen, kwamen ze tevoorschijn. Het was echter geen vrachtwagen maar een open BMW. Er ontstond een vuurgevecht. Later bleek het de auto van hoofd van de SS in Nederland Hans Rauter te zijn. Die overleefde de aanslag, maar zijn chauffeur Exner en een andere officier (Klotz) niet.

Rauters vervanger gaf opdracht tot represaillemaatregelen. Uit diverse gevangenissen in Nederland werden 263 mensen gehaald; 117 daarvan werden in 7 bussen geplaatst en op 8 maart om half zeven in de ochtend vertrokken die naar de Woeste Hoeve.

De tas op deze foto werd uit de wagen gegooid. Of één van de mannen voorzag wat er zou gebeuren en hoopte dat iemand zijn familie zou inlichten, of dat een Duitse bewaker hem naar buiten slingerde? We weten het niet. Een stille getuige…

Al deze 117 mannen werden in de ochtend van 8 maart op de plaats waar nu het gedenkteken staat, gefusilleerd.

Mensen die voorbij kwamen werden gedwongen de slachtoffers -die in een lange rij waren neergelegd- te bekijken.

Gedenkteken De Woeste Hoeve