Spelderholt en het vliegveld Engelanderweg
SPELDERHOLT EN HET VLIEGVELD ENGELANDERWEG
Inmiddels bijna onherkenbaar: de driehoek tussen de teerweg en de zandweg aan de Engelanderweg tegenover nummer 62. Tijdens de aanleg van dit noodvliegveld -vlak na de oorlog- zijn er volgens de overlevering ook NSB’ers tewerkgesteld. Zo wordt verteld dat zij met een lepel de wortels van de omgekapte bomen moesten uitgraven.
In de zomer van 1945 richtte de buurt een Bevrijdingsboog over de weg op. Er landde juist een vliegtuigje, type Auster a.o.p. en even later kwam er een Jeep van het vliegveld, die de versperde weg op wilde. De chauffeur was de zojuist gelande piloot: Prins Bernard. Hij had in die tijd zijn hoofdkwartier op het kasteeltje Spelderholt, omdat Paleis het Loo helemaal uitgeleefd was door de Duitsers.
In de oorlog bivakkeerde Seyss Inquart (de Duitse Rijkscommissaris van Nederland) ook al tijdelijk in kasteel het Spelderholt. Hij ontving er gasten, onder andere SS Reichsführer Heinrich Himmler.
Bij het einde van de Tweede Wereldoorlog was de bevolking razend enthousiast bij het ontmoeten van de jonge prins, die door koningin Wilhelmina in september 1944 tot bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten benoemd was. (Na het overlijden van prins Bernhard werd er meer bekend over diens privéleven en veranderde de publieke opinie)
Op 2 augustus 1945 vertrok de prins vanaf deze vliegstrip naar vliegveld Teuge voor een bijzonder moment: hij wordt daar eindelijk herenigd met zijn 3 dochters, die de oorlog grotendeels in Canada doorgebracht hebben.
Afbeelding met dank aan Geert Starink
Kasteel Het Spelderholt
Plaats van de landingsstrook aan de Engelanderweg