Crash Manchester Schalterdalweg

MANCHESTER NEERGESTORT SCHALTERDALWEG

JOHN R.STEEN, JOHN F. HEATON, WILLIAM H.SHEEN, STANLEY H.THOMAS

Op 4 juni 1942 stort aan de Schalterdalweg een Avro Manchester van het 50 Squadron Royal Air Force neer.

Om 21.10 was dit toestel vertrokken vanaf RAF Skellingthorpe voor een operatie naar Bremen in Duitsland. Op de terugweg wordt het vliegtuig beschoten door een nachtjager, die was opgestegen van vliegveld Twente. De Manchester staat onmiddellijk in lichterlaaie. Om 02.53 valt het brandend neer en wordt door de intercom de order: “Bale out” gegeven.

Van de 7 inzittenden kunnen 3 mannen zich met hun parachute in veiligheid brengen: Air Gunner Peter Buttigeig, Wireless operator John Farquhar uit Engeland en Wireless operator Ken Gaulton uit Australië. Zij overleven de crash, slaan op de vlucht, maar worden opgepakt en als: ‘Prisoner Of War’ overgebracht naar een kamp (Stalag).

De 4 bemanningsleden die geen kans hadden het toestel op tijd te verlaten werden op 6 juni 1942 met militaire eer op Heidehof begraven:

• John Frankland Heaton (1e piloot)
• William Harold Sheen(navigator)
• Stanley Henry Thomas (front gunner)
• John Ross Steen (2e piloot) uit Ilford (Essex). Overigens was deze op 10 augustus 1921 geboren zoon van de huisarts een afstammeling van de beroemde Nederlandse schilder Jan Steen. John Ross Steen overleed 2 dagen voor zijn 21e verjaardag.