Anne Frank

ANNE FRANK LOGEERDE IN BEEKBERGEN

In juli 1941 logeert Anne Frank een paar weken in het huis ‘Op den Driest’ in Beekbergen, samen met haar vriendinnetje Sanne Ledermann en haar ouders.

Dit huis wordt dan bewoond door de familie Kaempfer, familie van de Ledermanns.

Anne stuurt van hieruit een brief naar haar vader Otto, die bewaard is gebleven. Ze schrijft:

“Kan je niet een week later vacantie nemen? Zou het dan niet mogelijk zijn dat je me eens op kwam zoeken? Dat zou ik zo fijn vinden. Dan ga je met de trein van half 10 van Amsterdam, dan neem je voor het station de bus naar Beekbergen vanuit Apeldoorn. Dan vraag je om uit te steppen bij het ‘Zonnehuis’. Neem dan boterhammen mee. Ik hoop dat je het doet, want ik verlang verschrikkelijk naar jullie allemaal.”

Het is er nooit van gekomen. Het leven voor joden wordt steeds moeilijker in bezet Nederland. Een jaar later, op 6 juli 1942 duiken Anne en haar familie onder in ‘Het Achterhuis’ aan de Amsterdamse Prinsengracht. Haar belevenissen daar schrijft ze op in haar dagboek. Haar laatste dagboekaantekening is van 1 augustus 1944. Drie dagen later worden ze ontdekt en naar Kamp Westerbork gestuurd.

Met de laatste trein die vanuit Westerbork zou vertrekken worden ze naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Anne en haar zus Margot vertrekken waarschijnlijk op 28 oktober 1944 met een transport naar Bergen-Belsen, waar ze erg verzwakken en ziek worden. In februari 1945 sterft Margot. Ergens tussen 1 en 31 maart overlijdt ook Anne, ze is dan 15 jaar.

Met dank aan de Fotocollectie Anne Frank Stichting, Amsterdam