Hans  en Evert Blom

Hans Blom
Hans Blom zat met zijn vader in dezelfde verzetsgroep, die verraden werd. Samen zijn zij op 19 januari ’43 uit hun huis gehaald. Na verhoord te zijn in het Huis van Bewaring in Arnhem werden zij overgebracht naar Kamp Vught. Vader en zoon werden gescheiden, Hans bleef in Vught. Later kwam zijn vader daar ook weer en werden beiden op transport gesteld naar kamp Sachsenhausen, bij Oranienburg.

Bij het einde van de oorlog ontruimden de Duitsers het kamp en dreven de gevangenen noord-oostwaarts in een van de beruchte Dodenmarsen. Hans Blom moest meelopen.

Op 3 mei ’45 vluchtten de bewakers van die Dodenmars, (er was toen al 170 kilometer afgelegd) omdat de geallieerden naderbij kwamen. Hans en drie medegevangenen zagen kans te ontsnappen. ’s Avonds rustten zij uit in een weiland buiten Schwerin, toen ze ontdekt zijn door SS’ers. Die openden het vuur en Hans werd dodelijk getroffen. De volgende morgen stonden de Amerikaanse bevrijders op dezelfde plek….

Hans Blom is waarschijnlijk in een massagraf begraven.

Evert Blom
Schoenmaker Evert Blom werd vanwege verzetsdaden op 19 januari 1943 door de SD opgehaald uit zijn huis aan de Dorpstraat.

Hij werd naar het Huis van Bewaring in Arnhem gebracht, waar hij bruut werd verhoord. Vervolgens moest hij naar Kamp Vught. In mei 1944 werd hij met andere leden van de verzetsgroep ter dood veroordeeld en naar het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen gebracht.

Na D-Day brengt men hem terug naar Kamp Vught, waar zijn zoon Hans nog steeds was. In september ’44 werd dat kamp ontruimd, vanwege de geallieerde opmars. Vader en zoon hoorden tot de gevangenen die op 6 september ’44 op transport naar Sachsenhausen werden gesteld.

Op 19 februari is de heer E.A. Blom overgebracht naar Bergen-Belsen. In het archief van het Rode Kruis wordt aangenomen, dat hij daar tussen 5 april en 31 mei 1945 is komen te overlijden.