EERBETOON AAN ALLE STILLE HELPERS

GERRIT BORREN

De meeste mensen op dit ‘vlaggen eerbetoon’ hebben hun leven verloren in de Tweede Wereldoorlog. Deze vlag is om alle mensen te eren die, met gevaar voor het eigen leven, anderen hielpen deze oorlog te overleven.

Met deze foto van de familie Borren eren we -naast de familie- al die helpers.

De Borrens woonden midden in het bos van Het Engeland. Achter hun huis werd een schuilplaats gegraven, waar een radio in verborgen stond om mee naar de uitzendingen vanuit Londen te luisteren. Ze gaven onderdak aan de Joodse verzetsman Jacques van de Kar, lid van de LO en de LKP. Samen met een andere Joodse onderduiker, Lex Waterman, zette hij een berichtendienst op. Ze vingen de radioberichten op en met een stencilmachine maakten ze een krant van vier pagina’s in een oplage van 500, die over de Veluwe verspreid werden.
In de tuin lag buit gemaakte munitie opgeslagen.
Razzia’s werden gehouden -ook daar afgelegen in het bos-, er kwamen Duitsers fietsen invorderen en zelfs inkwartiering van 20 Duitse soldaten.

Borren en zijn vrouw (je mocht geen meneer en mevrouw zeggen) waren nergens bij aangesloten.
Ze deden dat wat in hun overtuiging goed was.
En daar werd (ook na de oorlog) over gezwegen

Lex Waterman (links), die na vele Joodse medeburgers gered te hebben uit de Hollandse Schouwburg in Amsterdam, onderdook in Het Engeland, waar hij vanuit de tuin van de familie Borren een berichtendienst opzette en ‘De Waarheid’ verspreidde.