Nederlands Indië
In de Tweede Wereldoorlog werd ook aan de andere kant van de wereld gevochten. Vanuit Beekbergen zijn daar een aantal mannen naar toe gezonden. Ook onder hen zijn slachtoffers gevallen, die niet onvermeld mogen blijven.
GRADUS DAVELAAR was Korporaal Torpedomaker aan boord van SS Poelau Bras.
De Poelau Bras is een vrachtschip met passagiersaccommodatie. Op 6 maart 1942 verlaten ze de Wijnkoopsbaai met als bestemming Sri Lanka, om daar een nieuw hoofdkwartier in te richten. Aan boord was een deel van de marinestaf. Verondersteld wordt, dat de Japanners daarvan op de hoogte waren.
Op 7 maart omstreeks 10.30 uur verscheen er een Japans verkenningsvliegtuig. Om 11.40 uur zetten 12 Japanse bommenwerpers afkomstig van het vliegdekschip ‘Hiryu’ de aanval in. Ontsnappen was onmogelijk. Een bom ontplofte op de waterlijn ter hoogte van de machinekamer. Er stroomde water naar binnen, de motor sloeg af en de Poelau Bras werd een weerloos slachtoffer.
In eerste instantie overleefden 116 mensen in 3 sloepen. Veel van hen zijn later bezweken aan de ontberingen in de Jappenkampen, waarin zij werden gehouden nadat ze -na een barre tocht- de kust hadden bereikt.
Het aantal opvarenden, dat deze aanval niet overleefde kan slechts bij benadering worden gegeven en wordt geschat tussen de 240 tot 300.
Onder hen was Gradus Davelaar, hij werd 32 jaar.
Monument op Ereveld Kembang Kuning,
voormalig Nederlands Indie
Ereveld Kembang Kuning,
voormalig Nederlands-Indie.
Ereveld Kembang Kuning,
voormalig-Nederlands-Indie.
JOHANNES STUFKEN was soldaat in dienst van de Koninklijke Marine 433 bat. Inf.
Na de bevrijding begonnen er onlusten in Nederlands-Indië die uitmondden in de politionele acties. Nederlandse dienstplichtige militairen werden ingezet o.a. om wegen te bewaken.
Johannes Stufken is tijdens die acties op 29 november 1949 omgekomen. Hij ligt begraven in Tjiandjoer, een kleine provinciestad, ongeveer 50 kilometer ten westen van Bandoeng in voormalig Nederlands-Indië.
Hij werd slechts 20 jaar.
Ereveld Pandu, voormalig-Nederlands-Indie.
Ereveld Pandu, voormalig-Nederlands-Indie
Entree ereveld Pandu.
Afbeeldingen met dank aan de Oorlogsgraven Stichting