BEREND HOLTMAN EN RIEK STAPPER
Beschieting evacuees Arnhemseweg bij De Smittenberg

 

Beschieting evacuees Arnhemseweg bij De Smittenberg

Toen de operatie Market Garden (de Slag om Arnhem) begon moesten ongeveer 50.000 Arnhemmers vluchten. Ze lieten alles achter wat ze bezaten. De meeste evacuees kozen de Apeldoornseweg, omdat het zuiden ontoegankelijk was vanwege de zware strijd die er geleverd werd.

Riek Stapper en Berend Holtman kenden elkaar nauwelijks. Berend was EHBO’er en Riek medewerkster van het Rode Kruis. Op 26 september bestuurde Holtman een Rode Kruis-bus, die werd gebruikt om een zwangere vrouw te evacueren.
Op de kruising bij de Smittenberg  werden de Arnhemmers door het Rode Kruis verspreid over de gemeente Apeldoorn, om daar bij burgers te worden ondergebracht.

Toen de Rode Kruis-bus waarin de twee reden bijna de eindbestemming bereikt had, werd deze onder vuur genomen door een Engels gevechtsvliegtuig.
De Duitsers vervoerden tegen het einde van de oorlog namelijk wel vaker munitie in een bus met het Rode Kruis-logo er op. De Arnhemseweg was vol met vluchtende Arnhemmers met hun hele hebben en houden op karren en boerenwagens. Er zal ook wel een Duits voertuig tussen gereden hebben. Het Engelse vliegtuig zag ze aan voor vijandelijke voertuigen en nam de colonne onder vuur.
Zo kwamen bij dit tragische voorval maar liefst 16 onschuldige mensen om het leven en vielen er veel gewonden.
Zo’n 200 gewonde en zieke evacuees werden opgevangen in ‘Het Hietveld’ dat als noodhospitaal werd ingericht.
Bij de aanval werd ook het huis van de familie Schut op de hoek van de Arnhemseweg en de Hietveldweg geraakt. Mevrouw Schut (49) en haar zoon Willem (13) vonden daarbij de dood.

Berend Holtman werd 28, Riek Stapper werd 22 jaar.

Berend Holtman
Riek Stapper